Да разбием мита за “Витошките морени”

By 02/12/2020 Блог No Comments

Да разбием мита за „Витошките морени“

Планината, която виждаме от града и на която се любуваме независимо кой сезон е, има уникален природен феномен, който всеки един посетител нарича по различен начин.
Интересно е, че на Витоша морени НЕ съществуват! Този факт може да ви учуди, заради това ще подкрепим тази теза с малко повечe информация.
Нека първо да разберем какво са МОРЕНИ ?
Морени (на френски: moraine) се нарича цялото количество натрошени камъни и пръст, които един ледник увлича със себе си, докато се движи и в резултат на геоложката си дейност отлага във вид на полета или валове. Морените са разпространени по цялата територия, където са се простирали ледниците през последното (плейстоценско) заледяване, както и в планините от Алпо-хималайската верига. Морените са често явление в Алпите, Пиренеите и Карпатите.

На територията на България морени могат да се видят единствено в планините Рила и Пирин, тъй като единствено там е имало ледникова дейност. Те обаче представляват само моренни полета – дънни морени, докато челни или странични морени трудно могат да се видят. Често каменните реки на Витоша биват неправилно наричани морени заради визуалното им сходство с тях.

Така въпросните природни обекти на Витоша всъщност са каменни реки и техният произход е различен. Каменните реки са струпвания на скална маса, съставена от големи по размер и заоблени по форма камъни. Често тези струпвания са с голяма дължина и площ. Заоблената форма на скалните късове се дължи на сферичното изветряне на скалите. Причината за този вид изветряне се крие в структурата и състава на скалата. Много често под каменните реки все още продължава да тече вода.
Като за финал нещо любопитно е, че каменните реки са наистина един природен феномен, който се среща само на Витоша и Фолкландски острови. Може да се гордеем какви природни дадености имаме само на 30 минути от града.
Посещавайте по-често планината, обичайте я!

Хиляди топли, есенни прегръдки,
от екипа на „Марина спорт“
#каменниреки #витоша #планина